Onze stijl

Manyang staat voor wesp en komt uit het dorp Sumberpucung (Oost-Java). Het is ontwikkeld door de prinselijke Madurese familie Setiyo. Naast de Manyang stijl behoort de Pamor en Badai ook tot de familie Setiyo.

Wesp

Manyang staat voor wesp

De pencak silat vereniging Manyang werd op 5 april 1978 te Krommenie opgericht door Kepala Guru Pelatih (hoofdleraar) C.D. Kessing. Hij kwam in 1954 op het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea voor het eerst in aanraking met pencak silat door toedoen van Maha Guru Raden Pandji Bambang Setiyo Suprapto (oom Dave), Raden Pandji Ario Suriowardjo en zijn wapenleraar grootmeester Paul de Thouars.

Guru C.D. Kessing is de enige niet Indonesiër – ook nu nog – die in deze adellijke familie (Setiyo) is opgenomen, zodoende is Guru Kessing de enige erfgenaam van de Manyang stijl.

Kenmerken van onze stijl

We maken gebruik van zowel de lage als de midden en hoge verdedigingsvorm. Ons kenmerk is het inzetten/indraaien van de heupen bij de aanvals – en verdedigingstechnieken.

Daarnaast kun je de Manyang stijl herkennen aan de gevechtshouding: die is voornamelijk met een hand open en de ander in een vuist.

Ook qua kleding onderscheidt de Manyang zich van andere pencak silat stijlen, aan het uiteinden van de broekspijpen zitten namelijk rode biezen, deze staan voor moed en het gif van de wespenangel.

Stamboom

Stamboom van het adellijk geslacht Setiyo (Setio)

Vader
Bpk Raden Pandji Notowardjo
Moeder
Ibu Raden Ajeng Miasning
Dochter
Ibu Raden Ajeng Setiya Wati (Onze beschermvrouwe)
Zoon
Raden Panji Setiyo Adi (Dominee)
Zoon
Raden Panji Setiyo Warsomo (Guru Besar Cipto)
Zoon
Raden Panji Banbang Setiyo Suprapto (Maha Guru Nelson)
Dochter
Raden Ajeng Setiya Mingsig
Zoon (aangenomen)
Mas Joko Setiyo Suseno (C. Don Kessing)

De drie stijlen van de familie Setiyo.