Vechtsport
Pencak silat is sport. Pencak Silat kent twee wedstrijdvormen, “tanding” is de full-contact / vechtsport vorm en “seni” de stijl-variant.
Tijdens een tanding-wedstrijd strijden twee spelers tegen elkaar op een mat. Bij seni-wedstrijden laat de deelnemer technieken uit de zelfverdediging (beladiri) zien en omvat de kracht, schoonheid en sierlijkheid van pencak silat.
Binnen de Manyang houden we regelmatig een groot toernooi waaraan verschillende stijlen uit Nederland deelnemen en kleinschalige clubkampioenschappen onder de Manyangers. De Nederlandse Pencak Silat Bond (NPSB) en de Nederlandse Pencak Silat Federatie (NPSF) organiseren landelijke wedstrijden. Verder houden anderen stijlen wedstrijden waaraan wij als Manyang vereniging aan meedoen.
Tanding
Tijdens een tanding-wedstrijd strijden twee spelers tegen elkaar op een mat. Nadat de deelnemers hun coach en elkaar hebben gegroet begint de wedstrijd. Je mag pas nadat je vier stappen gedaan hebt (jalan) aanvallen. Elke speler mag zes technieken achter elkaar uitvoeren waarna hij of zij weer terug in pasang moet. De ander kan ondertussen wel weer aanvallen.
Om de deelnemers te beschermen zijn er een aantal regels. Zo mag je niet het hoofd, de hals, nek, het kruis, de rug en gewrichten aanvallen. De spelers dragen een bodypantser en tok, de jeugdleden dragen daarbij knuistjes en scheen/wreefbeschermers. Trappen, stoten, scharen, vegen en neerhalen, het is allemaal toegestaan, maar alleen duidelijk geplaatste aanvallen op het pantser of het neerleggen van de tegenstander wordt met punten gewaardeerd.
Een partij duurt maximaal drie rondes van ieder twee minuten, in Nederland spelen we meestal twee rondes. De competitie wordt gespeeld volgens het afvalsysteem, maar bij onze eigen wedstrijden hebben we vaak een herkansingronde. De spelers zijn ingedeeld naar geslacht, leeftijd, gewicht/lengte (jeugd) en soms op ervaring.
Seni
Tijdens de seni-wedstrijden wordt er op veel dingen gelet, zoals de hoeveelheid technieken, choreografie, uithoudingsvermogen, snelheid, logica en effectiviteit van de technieken, gezichtsuitdrukkingen en de harmonie tussen de beweging en muziek.
Officiële wedstrijden
Om enige eenheid in het pencak silat te krijgen, zijn er een aantal regels ontworpen voor nationale en internationale wedstrijden. De deelnemers kunnen zich inschrijven in drie categorieën:
Tunggal
De “Tunggal” is een vaste vorm die de pesilat solo uitvoert. De totale juru duurt exact drie minuten. De deelnemers begint ongewapend, waarna hij over gaat naar golok/parang (kapmes) gevolgd door een toya/tonkat (stok).
Regu
Dit is het team onderdeel. Het team bestaan uit drie personen die synchroon de Jurus Wajib lopen, dit is een ongewapende juru. Net als de Tunggal, duurt de Jurus Wajib exact drie minuten.
Ganda
In de categorie “Ganda” laten twee deelnemers een schijngevecht zien. Dit is de enige categorie waarin de kenmerkende stijl van de beoefenaar naar voren mag komen. Er zijn alleen beperkingen in het gebruik van wapens, zo moeten de deelnemers minimaal een golok of toya gebruiken, eventueel aangevuld met een ander wapen. De spelers mogen vrij wisselen in het gebruik van wapens. De uitvoering dient ook bij “Ganda” exact drie minuten te duren.
Senifestival
Naast officiële wedstrijden, houden verschillende stijlen regelmatig senifestivals. Wij organiseren regelmatig een senifestival waarbij elke Manyangschool en genodigde stijlen een complete demonstratie geven op muziek. Elke school is vrij om de demonstratie in te vullen, er zijn geen vaste vormen: groepen, solo’s, duo’s en schijngevechten, het mag allemaal. De verschillen in stijl komen dan mooi tot uiting.